ΧΕΙ-ΟΝ-ΓΟΥΑΙ (Hay-on-Wye)

           … ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΥΣ!

Κωμόπολη με περισσότερα βιβλία παρά κατοίκους

Χέι βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Γουάι της Ουαλίας, στα σύνορα με την Αγγλία. Ο πληθυσμός της είναι κατά προσέγγιση μόλις 2.000 κάτοικοι, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο κέντρο των μεταχειρισμένων και παλιών βιβλίων.

Η πόλη των βιβλίων, όπως αποκαλούν το Χέι, δέχεται επισκέψεις όλο το χρόνο από τους  λάτρεις της λογοτεχνίας, ενώ το τοπικό της ετήσιο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Τέχνης είναι πόλος έλξης για αναγνώστες, συγγραφείς, εκδοτικούς οίκους, φιλόσοφους και μουσικούς.

Richard Booth Photograph: Homer Sykes/Alamy Source
Richard Booth Photograph: Homer Sykes/Alamy Source

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Η κωμόπολη Χέι οφείλει τη δημοτικότητά της στον Ρίτσαρντ Μπουθ (Richard Booth), γνωστός ως «βασιλιά του Χέι», όπως τον αποκαλούν, καθώς ήταν ο πρώτος που άνοιξε βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων το 1962 (Richard Booth’s Bookshop). Με τον καιρό αυξήθηκε η ζήτηση και ως επόμενο άνοιξαν σε όλη την κωμόπολη πολλά ενδιαφέροντα και γοητευτικά βιβλιοπωλεία, όπως και υπαίθριοι πάγκοι με μεταχειρισμένα και παλιά βιβλία. Έτσι, σταδιακά, τα βιβλία έγιναν το σήμα κατατεθέν του Χέι.

Γνωστά βιβλιοπωλεία

Σε αυτόν τον παράδεισο των βιβλιόφιλων υπάρχουν περισσότερα από 30 μικρά, γραφικά βιβλιοπωλεία. Κάποια από αυτά ειδικεύονται σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη: παιδική και αστυνομική λογοτεχνία, επιστημονική φαντασία, ποίηση κ.λπ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία είναι και εκείνο του Ρίτσαρντ Μπουθ, που εκτείνεται σε 3 ορόφους, ενώ διαθέτει αναπαυτικές γωνίες για ανάγνωση, μικρό κινηματογράφο και δημοφιλή καφετέρια.

Hay Bookshop | Taken by Richard Downs Source

Έξω από την είσοδο του κάστρου Χέι βρίσκεται το εξίσου ξεχωριστό «The Honesty Bookshop», δηλαδή  το «βιβλιοπωλείο της τιμιότητας». Σε αυτό το βιβλιοπωλείο με ξύλινα ράφια, βρίσκει κανείς βιβλία με μια λίρα, ωστόσο δεν βρίσκει ούτε πωλητές, ούτε ταμίες, καθώς πιστεύεται πως εφόσον αποφασίσουν να αγοράσουν ένα βιβλίο οι πελάτες θα αφήσουν μόνοι τους το αντίτιμο στο ειδικό κιβώτιο. Δεν υπάρχουν φύλακες, ούτε κάμερες ασφαλείας, διότι τα πάντα βασίζονται στην εμπιστοσύνη.

Κάστρο Χέι

Στο κέντρο της κωμόπολης βρίσκεται το μεγαλειώδες κάστρο Χέι που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Στην μακραίωνη ιστορία του είχε δεχθεί επιθέσεις, είχε υποστεί καταστροφές και πυρκαγιές, ενώ η σημερινή του εμφάνιση διατηρείται από τον 17ο αιώνα. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται το γνωστό «βιβλιοπωλείο της τιμιότητας», οπότε αν σας φέρει ο δρόμος στο βιβλιοπωλείο, επιβάλλεται να επισκεφθείτε και το κάστρο. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην πινακοθήκη, στον ειδικό χώρο μάθησης και διδασκαλίας και την αίθουσα δεξιώσεων, ενώ όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση το καινούργιο βιβλιοπωλείο, αναγνωστήριο και καφετέρια θα είναι επίσης διαθέσιμα στους πελάτες.

Hay Festival

Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Τέχνης

Κάθε χρόνο, στα τέλη Μαΐου, στο Χέι διεξάγεται το δημοφιλές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Τέχνης (Hay Festival of Literature & Arts). Το φεστιβάλ επισκέπτονται βιβλιόφιλοι από όλο τον κόσμο, όπου παρακολουθούν παρουσιάσεις βιβλίων, συζητούν με τους συγγραφείς, παίρνουν υπογεγραμμένα αντίτυπα βιβλίων και προμηθεύονται για το επόμενο έτος τα αγαπημένα τους λογοτεχνικά έργα. Στις δέκα μέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ, λαμβάνουν χώρα 500 διαφορετικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, φιλόσοφοι, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί παρουσιαστές, πολιτικοί κ.ά.

Κείμενο: V.Vukadinovic

Μετάφραση: M.Pejcic