Σφραγίδα Apostille, ποια έγγραφα τη χρειάζονται και τι αλλάζει το 2023 με την έλευση του e-apostille από το gov.gr.
Σφραγίδα Apostille: Πλήρης οδηγός 2023

Αν έχει χρειαστεί να παρουσιάσετε επίσημα έγγραφα σε υπηρεσίες στο εξωτερικό, σίγουρα θα έχετε πετύχει τον όρο «Σφραγίδα Apostille» ή «Σφραγίδα της Χάγης».

Κάποτε, η επικύρωση κρατικών και ιδιωτικών εγγράφων αποτελούσε μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Η δημιουργία της Σφραγίδας της Χάγης έχει ως στόχο να διευκολύνει τη σύνθετη διαδικασία της προξενικής ή διπλωματικής επικύρωσης μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης.

 • Τι είναι, όμως, η Σφραγίδα Apostille;
 • Τη δέχονται όλες οι χώρες;
 • Πώς θα αλλάξει τα δεδομένα η ηλεκτρονική μορφή της Σφραγίδας, το e-apostille;
 • Σε ποιο στάδιο της διαδικασίας απευθύνεστε σε μεταφραστικό γραφείο;

Αυτές τις ερωτήσεις και ακόμη περισσότερες στοχεύουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια του άρθρου μας.

Τι είναι η Σφραγίδα Apostille ή Σφραγίδα της Χάγης;

Η Σφραγίδα της Χάγης (Apostille) είναι μία επισημείωση που τοποθετείται τόσο σε δημόσια, όσο και σε ιδιωτικά έγγραφα και επικυρώνει το γνήσιο της υπογραφής που φέρει το έγγραφο. Συνήθως, μπαίνει στο κάτω μέρος και στο τέλος του εγγράφου.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (5 Οκτωβρίου 1961), οι χώρες που την υπέγραψαν συμφωνούν στην κατάργηση της περαιτέρω απαίτησης επικύρωσης αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η Σφραγίδα Apostille επικυρώνει την υπογραφή του ατόμου (ή της υπηρεσίας) σε ένα έγγραφο, ώστε να μη χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για την απόδειξη της νομιμότητάς της. Ωστόσο, δεν επικυρώνει σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο του εγγράφου και πάντα προηγείται της μεταφραστικής διαδικασίας, διότι πρέπει να μεταφραστεί και η ίδια στη γλώσσα προορισμού.

Ποια έγγραφα χρειάζονται Apostille Σφραγίδα;

Σφραγίδα Apostille, συνήθως, χρειάζονται τα δημόσια έγγραφα που πρόκειται να παρουσιαστούν στη χώρα προορισμού, όπως τα πιστοποιητικά, οι ληξιαρχικές και συμβολαιογραφικές πράξεις, αλλά και ιδιωτικά έγγραφα, όπως τα συμφωνητικά μεταξύ εταιρειών κ.λπ.

Σημειώστε σε αυτό το σημείο πως η Σφραγίδα Apostille δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Οι επίσημες μεταφράσεις πιστοποιούνται με Apostille;

Αν έχετε ένα έγγραφο το οποίο πρέπει να στείλετε ή να καταθέσετε σε κάποια υπηρεσία στο εξωτερικό, τότε πρέπει πρώτα να σφραγίσετε το έγγραφό σας με σφραγίδα Apostille και μετά να προχωρήσετε σε επίσημη μετάφραση του εγγράφου και της σφραγίδας. Οι επίσημες μεταφράσεις δεν πιστοποιούνται ποτέ με τη Σφραγίδα της Χάγης, παρά μόνο το πρωτότυπο έγγραφο.

Αντιθέτως, αν η χώρα προορισμού σας δεν κάνει δεκτή τη Σφραγίδα της Χάγης και απαιτείται προξενική επικύρωση, τότε πρέπει πρώτα να μεταφράσετε το πρωτότυπο κείμενο και έπειτα να λάβετε την επικύρωση.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται βουνό και σας προκαλούν άγχος, στο Highlight Translations μπορούμε να σας βοηθήσουμε και να σας καθοδηγήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες.

Σφραγίδα Apostille: Ποιες χώρες τη χρειάζονται & ποιες όχι;

Κάποιες χώρες αναγνωρίζουν τη Σφραγίδα Apostille, ενώ κάποιες άλλες απαιτούν προξενική επικύρωση. Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης, κάνουν αποδεκτή τη σφραγίδα μεταξύ τους, εκτός αν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από κάποια χώρα προς κάποια άλλη.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Ελλάδα, που δεν αποδέχεται τη Σφραγίδα Apostille από το Ουζμπεκιστάν, την Τυνησία και άλλες χώρες. Αυτό, όμως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει, όπως στο παράδειγμα της Αλβανίας: Η Ελλάδα από το 2018 αποδέχεται τη Σφραγίδα της Χάγης από την Αλβανία, αναιρώντας την αρχική αντίρρησή της.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία μετάφρασης ή επικύρωσης, βεβαιωθείτε πως η χώρα προορισμού σας δεν απαιτεί περαιτέρω ενέργειες επικύρωσης. Κλείστε ένα ραντεβού στο Highlight Translations στο Ρέθυμνο ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς, ώστε να σας βοηθήσουμε.

Ποιες υπηρεσίες χορηγούν τη Σφραγίδα της Χάγης;

Τη χορήγηση της Σφραγίδας της Χάγης αναλαμβάνουν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες της κάθε χώρας, όπως:

 • Τα γραφεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
 • Οι Περιφέρειες
 • Τα Πρωτοδικεία
 • Τα αρμόδια γραφεία χορήγησης Apostille
 • Το gov.gr

Αρμόδια γραφεία για Σφραγίδα Apostille στην Κρήτη

Τα αρμόδια γραφεία χορήγησης Σφραγίδας Apostille στην Κρήτη είναι τα εξής:

 • Ρέθυμνο: Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης | Γραφείο χορήγησης Σφραγίδας της Χάγης – Χορτάτζη 20, Ρέθυμνο, ΤΚ: 74100 – Τηλέφωνο: 2831022135
 • Ηράκλειο: Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης | Γραφείο χορήγησης Σφραγίδας της Χάγης – Λ. Ικάρου & Σπανάκη 2, Ηράκλειο, ΤΚ: 71307 – Τηλέφωνο: 2810278458
 • Χανιά: Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης | Γραφείο χορήγησης Σφραγίδας της Χάγης – Θεραπευτηρίου 27, Σούδα, ΤΚ: 73200 – Τηλέφωνο: 2821023805
 • Λασίθι: Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης | Γραφείο χορήγησης σφραγίδας της Χάγης – Καπετανάκη Ρούσσου 8, Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, ΤΚ: 72150 – Τηλέφωνο: 2841025721

Τι αλλάζει με το e-apostille του gov.gr;

Το gov.gr ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα ως προς τη χορήγηση της Σφραγίδας Apostille, που μέχρι τώρα αναλαμβάναν οι δημόσιες υπηρεσίες διά ζώσης. Ας δούμε τη νέα αυτή υπηρεσία αναλυτικά.

Πώς να βγάλετε σφραγίδα e-apostille από το gov.gr;

Αρχικά, η ηλεκτρονική Σφραγίδα της Χάγης (e-apostille) αφορά μόνο τα έγγραφα που μπορείτε να εκδώσετε από το gov.gr και όχι έγγραφα που μπορεί να έχετε ήδη στην κατοχή σας από άλλες πηγές.

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε τους κωδικούς του taxisnet (εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία και με κωδικούς web banking) και τον κωδικό του εγγράφου που έχετε εκδώσει μέσω gov.gr (κάθε έγγραφο διαθέτει τον δικό του μοναδικό κωδικό).

Σε πόσες γλώσσες μπορείτε να βγάλετε e-apostille σφραγίδα;

Τη Σφραγίδα Apostille μέσω gov.gr μπορείτε να τη λάβετε στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Μετά την έκδοσή της θα τη βρείτε στη θυρίδα πολίτη, μαζί με όλα τα υπόλοιπα έγγραφά σας. Σημειώστε σε αυτό το σημείο πως, προς το παρόν, δεν μπορούν όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στη θυρίδα σας να λάβουν σφραγίδα e-apostille, αλλά μόνο εκείνα που βρίσκονται στη θυρίδα σας και προέρχονται από το gov.gr.

Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική υπηρεσία, γλιτώνετε την ταλαιπωρία σφράγισης των βασικών εγγράφων σας. Λάβετε τη Σφραγίδα Apostille μέσω του gov.gr και επικοινωνήστε μαζί μας για τη μετάφρασή του.

Σφραγίδα Apostille: Μετάφραση από το μεταφραστικό γραφείο Highlight Translations

Στο Highlight Translations αναλαμβάνουμε υπηρεσίες επίσημων μεταφράσεων σε 20 γλώσσες, όπως των εγγράφων που φέρουν τη σφραγίδα Apostille και σας βοηθάμε να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα των μεταφραστικών αναγκών σας. Φροντίζουμε να είμαστε δίπλα σας σε αυτήν την αρκετά στρεσογόνα διαδικασία και εγγυόμαστε πως το μεταφραστικό αποτέλεσμα θα πληροί όλα τα κριτήρια, ώστε να είναι σαφές στη χώρα προορισμού. Οι επαγγελματίες μεταφραστές μας σας γλιτώνουν περαιτέρω ταλαιπωρία και χρόνο και σας βοηθούν να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Εκτός από επίσημες μεταφράσεις, στο Highlight Translations προσφέρουμε πλήρη γκάμα μεταφραστικών υπηρεσιών που αφορούν τόσο επίσημα έγγραφα, όσο δημιουργικές μεταφράσεις και μεταφράσεις μάρκετινγκ. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε την επιμέλεια παλιότερων μεταφράσεων, αλλά και την επιμέλεια του πρωτότυπου κειμένου που μας παρέχετε, για ένα ολοκληρωμένο και άρτιο αποτέλεσμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για μεταφράσεις με συνέπεια και επαγγελματισμό.